Spar-opdracht, Dorpsstraat Zoetermeer, 2009
Sinds 2008 staat het gebouw Hovestein in de Dorpsstraat in Zoetermeer op de locatie waar in 1932 de wereldwijd bekende supermarktketen Spar is ontstaan. De bewoners wilden in de hal graag in een blijvende herinnering aan de historie van deze plek en gaven de opdracht om hiervoor een kunstwerk te ontwerpen.
Vera Zegerman vond haar inspiratie in oude foto's waarop je de trotse eigenaren van winkels achter de toonbank ziet staan met daarachter tegen de wanden hoge rekken met daarin flessen, blikken en pakken. Dat bracht haar op het idee om iets van een winkel terug te brengen op deze plek. Zij heeft daarom 62 keramische elementen gemaakt in de vorm van groepen flessen, blikken en pakken die speels tegen de wand aan geplaatst zijn.
Op de grond staat nog een groep van 3 grotere elementen: 2 pakken en 1 blik, met daarop Spar-logo's (uit 1932 en het huidige), het logo van het huidige Hovestein en de jaartallen 1932 (oprichting Spar) en 2008 (oplevering Hovestein).
Het kunstwerk is op 16 mei 2009 onthuld door A.J.M. (Aad) van Well, de 81-jarige zoon van de oprichter van de Spar in aanwezigheid van de familie van Well, vertegenwoordigers van de Spar-organisatie, bewoners, tal van genodigden, de pers en verder een aantal geïnteresseerde voorbijgangers.

Het Spar-kunstwerk bevindt zich in de hal aan de voorzijde van het gebouw Hovestein in de Dorpsstraat naast de geldautomaat van de Rabobank (een van de hoofdsponsors) op nummer 182. Sinds de onthulling is het altijd van buitenaf voor iedereen zichtbaar.
Foto's van het proces van maken en bevestigen.